ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΟΣ Σεμινάριο

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει σειρά σεμιναρίων με θέμα «Σημειωτική και Βίβλος», τα οποία αναπτύσσουν θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Τα σεμινάρια γίνονται σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών, και από το ακαδ. έτος 2016-17 σε συνεργασία, επίσης, με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.


4ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος»

“Ο ευ-αγγελικός λόγος συναντά τη Θεωρία του λόγου”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει το 4ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος», το οποίο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 12-13-14-15-16 Φεβρουαρίου 2018 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και ερευνητής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών. Ειδική εισήγηση θα γίνει από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. κ. Λία Γυιόκα, με θέμα: «Σημειωτικές ερμηνείες στην Ιστορία της Τέχνης».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Ώρες

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου

 

 

 

 

 

 

17.00-20.00

 

Θεωρητική εισαγωγή:

Η γενετική διαδρομή

 

 

 

Αναγγελία και Άρνηση

 

 

 

 

Αναγγελία και Αποδοχή

 

Πρώτες συνέπειες:

 Η Ελισάβετ

 

 

 

Πρώτες συνέπειες:

Η Μαρία

 

Συνθετικός Απολογισμός

 

19.00-21.00

 

 

 

 

Ειδική Εισήγηση: «Σημειωτικές ερμηνείες στην Ιστορία της Τέχνης». Αν Καθ. Γυιόκα Λία

 

 

 

Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, αναπλ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (kyp@past.auth.gr)

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής στο επιστημονικό Σεμινάριο.

Βλ. Ομάδα Σεμιναρίου στο facebook: https://www.facebook.com/groups/1865672680346759/

και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας: http://hellenic-semiotics.gr/?p=861

και στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Σημειωτικής της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.: http://www.phil.auth.gr/index.php/2016-06-22-06-07-01/semiolab/27-2016-06-22-06-06-04/anakoinoseis-erg-simeiotikis/164-4

Επισυνάπτονται: Αίτηση Συμμετοχής και Αφίσα


3ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος»

“Από την Πράξη στη Θεωρια”

Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών (Biblical Studies Lab) του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει το 3ο Σεμινάριο «Σημειωτική και Βίβλος», το οποίο αναπτύσσει θέματα εφαρμογής της σημειωτικής θεωρίας σε κείμενα της Βίβλου, με σκοπό την ερμηνευτική της κατανόηση με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του νοήματός της. Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σημειωτικής (SemioLab) της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 24-25-26-27-28 Απριλίου 2017 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Université Catholique de Lyon και διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Ειδικός προσκεκλημένος του φετινού σεμιναρίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ευάγγελος Κουρδής, ειδικός σε θέματα της Σημειωτικής, ο οποίος θα παρουσιάσει σχετική εισήγηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ὠρες

Δευτέρα 24 Απριλίου

Τρίτη 25 Απριλίου

Τετάρτη 26 Απριλίου

Πέμπτη 27 Απριλίου

Παρασκευή 28 Απριλίου

 

 

 

 

 

 

17.00-20.00

Προλογίζοντας τους Προλόγους

(αίθουσα συνεδριάσεων 4ου ορόφου)

 

Προλογικές Σημειωτικές Δομές

(αίθουσα συνεδριάσεων 4ου ορόφου)

 

 

Ανάλυση του προλόγου της προς Κολοσσαείς Επιστολής

(αίθουσα συνεδριάσεων 4ου ορόφου)

Ανάλυση του προλόγου της προς Ρωμαίους Επιστολής

(αίθουσα συνεδριάσεων 4ουορόφου)

 

«Όψεις της σημειωτικής θεωρίας σήμερα»

Ειδικός εισηγητής: κ. Ευάγγελος Κουρδής

αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ.

(αίθουσα συνεδριάσεων)

 

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης του Σεμιναρίου.

Βλ. Ομάδα Σεμιναρίου στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/1865672680346759/

και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας: http://hellenic-semiotics.gr/?p=752

 Επιστημονική υπεύθυνη: Κυριακούλα Παπαδημητρίου, αναπλ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιβλικών Σπουδών Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (kyp@past.auth.gr)

Επισυνάπτονται: Αίτηση Συμμετοχής και  Αφίσα 3ου Σεμιναρίου


2ο Εκπαιδευτικό σεμινάριο "Σημειωτική και Βίβλος"

"ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗΣ

ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ"

Τον Σεπτέμβριο του ‘68, στο τριήμερο Σεμινάριο των Βερσαλλιών, ο Algirdas Julien Greimas με μια ομάδα μαθητών του και περίπου τριάντα καθηγητές ειδικούς στην Αγία Γραφή εργάστηκαν από κοινού πάνω στη δομική ανάλυση βιβλικών κειμένων.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση της Σημειωτικής με την Αγία Γραφή και ήταν τέτοια η «χημεία» που οι αλυσιδωτές αντιδράσεις συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παράγουν ερευνητικά αποτελέσματα.

Μέσα από τη διάρθρωση προηγουμένων θεωριών, ο Greimas φτιάχνει την δομική σημασιολογία του και δίνει το έναυσμα για τις έρευνες πάνω στην Αφηγηματικότητα και την Εκφορά. Η ιστορία της Σημειωτικής Θεωρίας και οι εφαρμογή των μοντέλων αποτελούν τη φετινή θεματική του Σεμιναρίου.

Το σεμινάριο γίνεται στα πλαίσια συνεργασίας του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 16 - 20 Μαΐου 2016 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξει ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, PhD Candidate in Theology and Semiotics, Catholic University of Lyon, CADIR - Center for the Analysis of Religious Discourse. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην επιστημονική υπεύθυνη του Σεμιναρίου εκ μέρους του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, αν. καθηγήτρια Κυριακούλα Παπαδημητρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ὠρες

Δευτέρα 16 Μαΐου

Τρίτη 17 Μαΐου

Τετάρτη 18 Μαΐου

Πέμπτη 19 Μαΐου

Παρασκευή 20 Μαΐου

10.00-12.00

 

Ερωτήσεις και παρατηρήσεις στην Εικονιστική Ανάλυση. Συνέχεια εφαρμογής

(αίθ. α)

Ερωτήσεις και παρατηρήσεις στην Εικονοειδή Ανάλυση. Συνέχεια εφαρμογής

(αίθ. α)

 

 

12.00-14.00

Από τον Saussure στον Greimas : Η Σημειωτική και τα στάδια εξέλιξής της.

(αμφιθέατρο Γ)

 

 

Συνέχεια Εικονοειδούς Ανάλυσης και κλείσιμο με αναφορά στη σχέση Κειμένου και Αναγνώστη

(αίθ. α)

Ερωτήσεις και παρατηρήσεις στην Αφηγηματική Ανάλυση. Συνέχεια εφαρμογής

(αίθ. α)

18.00-21.00

Εικονιστική Ανάλυση βιβλικού κειμένου. Θεωρητική εισαγωγή και εφαρμογή

 (αμφιθέατρο Δ)

Εικονοειδής Ανάλυση βιβλικού κειμένου. Θεωρητική εισαγωγή και εφαρμογή

(αμφιθέατρο Δ)

Το Αφηγηματικό Πρόγραμμα στη Βίβλο και η δυναμική της Εκφοράς

(Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου)

 

Αφηγηματική Ανάλυση. Λεπτομερής εισαγωγή στο Αφηγηματικό Πρόγραμμα και εφαρμογή στο βιβλικό κείμενο

(αμφιθέατρο Δ)

Συζήτηση στα συμπεράσματα και εντυπώσεις

(αμφιθέατρο Δ)

Αφίσα 2ου Σεμιναρίου


1o Εκπαιδευτικό σεμινάριο "Σημειωτική και Βίβλος"

"Εισαγωγή στα μοντέλα σημειωτικής ανάλυσης. Θεωρία και Εφαρμογή"

Το σεμινάριο γίνεται στα πλαίσια συνεργασίας του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Ανάλυσης Θρησκευτικού Λόγου (CADIR) της Θεολογικής Σχολής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών.

Στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία συμμετέχει, επίσης, το Κέντρο Αποστόλου Παύλου του Τμήματος, εντάσσοντας την εισαγωγική διάλεξη του σεμιναρίου στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει εκείνη την περίοδο.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 13-14-15 Μαΐου 2015 στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και θα διδάξουν η Anne Pénicaud PhD, καθηγήτρια Σημειωτικής και διευθύντρια του ως άνω ερευνητικού κέντρου, και ο π. Γεώργιος Βασιλάκης, υποψήφιος διδάκτορας στη Σημειωτική Ανάλυση της Αγίας Γραφής του Université Catholique de Lyon και του Université Laval à Quebec.

Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε εισαγωγικούς στη Σημειωτική όσο και σε προχωρημένους, αφού τα μοντέλα που θα διδαχτούν είναι σχετικά πρόσφατα και ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης και βελτίωσης. Είναι υποχρεωτικό για τους μεταπτυχιακού φοιτητές και για τους υποψήφιους διδάκτορες των  βιβλικών σπουδών του Τμήματος, αλλά είναι ανοιχτό για όλους τους φοιτητές, όπως και για κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Η αίτηση συμμετοχής, αφού συμπληρωθεί, αποστέλλεται στη διευθύντρια του Τομέα Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας και διευθύντρια του Κέντρου Αποστόλου Παύλου Κυριακούλα Παπαδημητρίου, αν. καθηγήτρια, στο kyp@past.auth.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο vasilakis.giorgos@hotmail.gr

Επίσης, βλ. Ομάδα σεμιναρίου στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/605352069565022/?fref=ts

Δείτε και την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας: http://hellenic-semiotics.gr/?p=383

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ὠρες

Τετάρτη 13 Μαΐου

Πέμπτη 14 Μαΐου

Παρασκευή 15 Μαΐου

11.00-14.00

Διαβάζοντας τον Παύλο εν λόγῳ

(αμφιθέατρο Δ)

Τα "Σχήματα" και η λειτουργία τους

(αίθ. β μικρή)

Η ανάλυση των Σχημάτων

(αίθ. α)

 

 

 

 

17.00-20.00

Εισαγωγική συνάντηση, βασική θεωρία

(αίθ. α)

Το μοντέλο "Ανάγλυφο"

(αίθ. α)

Οι προκλήσεις της ανάγνωσης – Συζήτηση και εντυπώσεις

(αίθ. α)

 

Αμφιθέατρο Δ Θεολογικής Σχολής, 1ος όροφος, δίπλα από το ασανσέρ

Αίθουσα α μικρή, 2ος όροφος Θεολογικής Σχολής, απέναντι από τη Γραμματεία

Αίθουσα β μικρή, 3ος όροφος Θεολογικής Σχολής, στο διάδρομο αριστερά από το ασανσέρ

Αφίσα 1ου Σεμιναρίου